Osteopathie

voor een blije, energieke en gezonde hond!!

Als hondeneigenaar wil je dat je hond lekker in zijn vel zit. Helaas is dit niet altijd het geval. Onze honden maken allemaal wel eens een gekke sprong of beweging waardoor ze pijn hebben. Of je hond gedraagt zich ineens anders dan normaal, hij is zichzelf niet. Wellicht biedt osteopathie in jouw geval de oplossing!

Wanneer osteopathie

Osteopathie kan voor veel verschillende aandoeningen en symptomen een oplossing zijn. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Orthopedische problemen zoals HD, ED en artritis
  • Rugproblemen zoals hernia’s, spondylose
  • Bewegingsproblemen zoals kreupelheid, stijfheid of moeite met opstaan en bewegen
  • Spijsverteringsproblemen zoals diarree of obstipatie
  • Gedragsveranderingen
  • Herstel of revalidatie na operatie ter ondersteuning en bewegingsvrijheid te verbeteren

Signaleren van pijn of ongemak bij de hond is soms best lastig. Honden laten niet altijd duidelijk zien dat ze pijn hebben. Ik raad daarom aan uw hond 1 of 2 keer per jaar preventief te laten checken om bewegingsbeperkingen of ongemakken aan het licht brengen. Deze kunnen dan direct behandeld worden om verdere klachten te voorkomen.   

Ik zie ook graag pups vanaf 3 weken en de moederhond voor een behandeling. Osteopathie kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van pups. Een behandeling draagt bij aan het oplossen van eventuele spanningen n.a.v. de geboorte of kleine blokkades in hun lichaam, wat kan leiden tot groeistoornissen of fysieke klachten op latere leeftijd. Ook voor pups die wat moeilijker op gang komen, spijsverteringsproblemen (reflux, diarree) of groeiachterstand hebben, of niet goed kunnen drinken bij de moeder kan een behandeling uitkomst bieden. Vergeet niet dat de teef ook nazorg nodig heeft. Zo’n bevalling is een olympische prestatie! 

Wanneer u regelmatig sport met uw hond, zoals jachttraining, agility of hardlopen/canicrossen is het ook belangrijk uw hond 1 of 2 keer per jaar te laten nakijken door een osteopaat. Dit helpt hun fysieke gezondheid en prestaties te optimaliseren, terwijl het ook bijdraagt aan het voorkomen en behandelen van blessures. Sporthonden worden vaak blootgesteld aan hoge fysieke eisen, waardoor hun spieren gewrichten en lichaam als geheel extra belast worden.  

Wat is osteopathie

 

 Osteopathie voor honden is een holistische manuele therapie die zich richt op het herstellen van bewegingsvrijheid en het verbeteren van de algehele gezondheid van de hond. Net als bij osteopathie voor mensen, draait het bij honden om het behandelen van het lichaam als geheel, waarbij de osteopaat zich richt op de beweeglijkheid van het skelet, spieren, gewrichten, zachte weefsel zoals organen en bindweefsel en het cranio sacrale systeem. 

Osteopaten beschouwen het lichaam als een samenhangend geheel waarin spieren, botten, gewrichten, organen en zenuwen nauw met elkaar verbonden zijn. Wanneer er verstoringen of beperkingen zijn in de bewegingsvrijheid van deze structuren, kan het lichaam minder goed functioneren en zijn natuurlijke genezingsprocessen minder effectief. 

Het doel van osteopathie bij honden is om die natuurlijke balans en mobiliteit in het lichaam te herstellen en te bevorderen. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Door het verbeteren van de beweeglijkheid van de weefsels kan het lichaam beter functioneren, wat kan bijdragen aan een sneller herstel van blessures, pijnvermindering en een verbeterde algehele gezondheid en welzijn van de hond. 

 

aanbod

Ik onderzoek het lichaam van de hond op bewegingsbeperkingen, spanningen of blokkades en behandel deze met zachte manuele technieken. 

Door deze beperkingen te verminderen of weg te nemen, wordt de doorbloeding verbeterd, zenuwprikkels worden geoptimaliseerd en organen krijgen meer ruimte om normaal te functioneren. Dit ondersteunt het lichaam bij het herstellen van overmatige stress, ziekten of blessures.

Osteopathie voor honden behandelt geen specifieke ziekten, maar richt zich op het herstellen van de lichamelijke balans, zodat het lichaam zelf beter in staat is om genezing te bewerkstelligen.

Een consult bestaat uit een anamnese, onderzoek en behandeling. 

Wil je meer weten of heb je vragen? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met mij op te nemen!

‘Laat mij je helpen een blije, energieke en vooral gezonde hond te krijgen'